קיים ויכוח גדול לגבי ההשפעה של ספקולנטים על מחירי הנפט. אנשי כלכלה נוטים לייחס את כל העלייה במחירי הנפט בשנת 2008 לפעולה של ספקולנטים. מנגד, אנשי קהילת 'שיא תפוקת הנפט' מצביעים על כך שתפוקת הנפט הגולמי (crude) לא גדלה כמעט מאז 2005. אז מה התשובה הנכונה? לדעתי שני ההסברים נכונים. אכן נוצר לחץ של ביקוש ביחס לתפוקה שלא עלתה, אך הספקולציה שימשה כ'מגבר' לאותו לחץ והעלתה את המחיר לרמות הגבוהות ביותר שהיו אי פעם. באותה מידה, בריחה של ספקולנטים הורידה את המחיר מערך של 147$ (יולי 2008) לערכים בסביבות 30$ (תחילת 2009). הנתון הבולט הוא שהתפוקה השתנתה בלא יותר מחמישה אחוז, כאשר השינוי במחיר היה אדיר.
בשבוע האחרון יש נסיון להניע תהליך ב-CFTC בארצות הברית, ובשמה המלא "Commodity Futures Trading Commission", להגביל ספקולציות בחוזים עתידיים על נפט.
גם אם הרפורמה תעבור יקח עוד זמן רב עד שההשפעה שלה תורגש. עד אז מחיר הנפט ישאר חשוף למתקפות של ספקולנטים ולתנודות בשער הדולר.
לכתבה על הרפורמה המוצעת באתר msnbc.
ינואר 21st, 2010 on 14:09
שינוי קטן בתפוקה של מוצר בעל ביקוש קשיח יוצר שינוי לא פרופורציונאלי במחיר. את זה הראה אדם סמית, מאבות הכלכלה המודרנית, כבר במאה ה18 באנגליה. אדם סמית סקר את מחירי החיטה ביחס למחסור ועודף במשך מאות שנים. כאשר יש מחסור קטן בחיטה מחירי הלחם עולים הרבה מאוד. כי בעלי הממון יכולים לשלם בקלות פי 4 לכל כיכר לחם והעניים נשארים בלי לחם. כשיש עודף חיטה המחיר יורד כי אף אחד לא רוצה להיתקע עם עודף חיטה.
גם נפט הוא מוצר בעל ביקוש קשיח בטווח הקצר (בטווח הארוך אפשר לחסוך). המחיר עלה ל147$ כאשר היה מחסור פיזי של כמילון חביות ליום. מחיר הנפט ירד ל30$ משום שנוצר עודף תפוקה של מליון חביות ליום, בעקבות ירידה בצריכה הפרטית של דלק למכוניות בארה"ב. כל ההבדל בין 147$ ל30$ הוא שני מליון חביות ליום, הבדל לא גדול שיוצר שינוי גדול במחיר. זו לא ספקולציה זו כלכלה פשוטה.
כל הנתונים שקופים בדוחות של סוכנות האנרגיה הבנלאומית, רק צריך לפתוח את האנטרנט ולחפש באתר של הסוכנות הבנלאומית לאנרגיה. רוב הכלכלנים פשוט מתעלמים מהדוחות הללו, וכאשני פוגש כלכלנים כאלה הם מסרבים להאמין שזו המציאות.
ינואר 21st, 2010 on 17:41
אני עוקב אחר הנתונים של IEA, ואכן השינויים בתפוקה הם זעומים ותנודת המחיר גדולה ביותר.
כך היה גם במשברים של 1973, 1979 שבהם לא היה גורם של ספקולציה.
אולם לטווח הקצר, של שעות, ימים, שבועות בודדים יש לספקולנטים יכולת להשפיע.
לטווח הארוך יותר ראינו שלארגון OPEC יש יכולת לייצב מחיר, וזאת כל עוד יש להם די spare capacity