פרק מספר 24 מסדרה המתארת את הקמת Transition Town הראשונה בישראל בעיר גבעת שמואל, שמטרתה – 'בניית קהילה בעלת עמידות לאתגרים של שיא תפוקת הנפט, שינוי האקלים ובטחון האנרגיה'.
כל הכתוב הוא פרי דמיון, הקשר בין הכתוב לדמויות אמיתיות מקרי בהחלט.
שישי 16 ביולי 2010
10:00 נציג בניין מספר 34 הגיע אלי לביקור.
הנציג: "שלום אמיר. אני חייב להגיד לך שיש התרגשות גדולה אצלנו בבניין מהמיזם של Transition. קיימת קבוצה גדולה של רוכבי אופניים בבניין, כאשר כולם רוכבים רק בסופי שבוע. אני ועוד בחור עובדים בקרית אריה, ממש פחות משלושה קילומטרים בקו אווירי מהבניין שלנו. חיפשנו דרך סבירה לעבור ברכיבה בין הגבעה לפתח-תקוה, אבל אין דרך כזו. נקודת החיבור הקצרה ביותר היא בצפון רחוב הזיתים, בפרויקט של אולימפיה. הכביש לבניין כבר מוכן, ומה שחסר זה רק 30 מטר של שביל אופניים לרחוב פקיעין בפתח תקוה. מה אתה אומר, אתה מוכן לטפל בנושא?"
אמיר: "אני חושב שאתה קצת מתבלבל, המיזם שלנו לא בא להחליף את העירייה, ובטח שאני, או הקבוצה המייסדת לא מסוגלים לקדם את כל הנושאים בעצמנו"
הנציג: "הבנתי אותך, אז אני צריך לקדם את רעיון שביל האופניים בעצמי?"
אמיר: "בדיוק. מה שכן, אני יכול לנסות ולזרוק כמה מילים בנושא לאיש הקשר שלנו בעירייה"
הנציג: "בסדר גמור. אני אבקש עזרה מבחור אצלי בבנין שעובד בתכנון ערים"
אמיר: "יפה מאוד, זה יכול להיות נכס אדיר שבחור כזה יהיה חלק מהמיזם שלנו. תעדכן במייל על כל התקדמות"
הנציג: "בסדר גמור. להתראות"
שבת 17 ביולי 2010
21:30 עמית הגיע אלי לדירה, ובקש לדבר קצת ביחידות.
עמית: "אמיר, אני רואה את המצב של הנפט בעולם, ונראה שגל חדש של משבר עולמי מגיע.
אני מאוד ממוקד בעבודה של הקבוצה, ומחפש רעיונות כל הזמן. מצד שני, ככל שלומדים יותר על המשמעות של 'שיא תפוקת הנפט' מבינים שצפוי לנו משבר מאוד קשה. אני חייב להתוודות שיש לי הרבה פעמים תחושה של מועקה"
אמיר: "נגיד את זה ככה, אם לא היית מרגיש אף פעם מועקה, הייתי אומר שלא באמת הבנת עד הסוף את עומק המשבר שעומד להגיע. המיוחד בתנועת Transition שהיא מנסה להתמודד עם המצוקות והפחדים מהמשבר של האנשים. רוב הופקינס המציא אפילו שם למחלה נפשית חדשה, שתוקפת אנשים שנחשפו ל'שיא תפוקת הנפט'. הוא מכנה את המחלה 'Post-Petroleum Stress Disorder'.
אני גם רוצה להתוודות, אחרי ששמעתי על הנושא של 'שיא תפוקת הנפט', הגעתי לאתר שנקרא ' Life After the Oil Crash'. האתר מאוד מאוד קיצוני, אבל בבסיס הטענות שלו נכונות. אז אחרי שסיימתי לקרוא את האתר, לא נרדמתי כמה לילות. הכול נראה לי שחור. רק אחרי כמה זמן שהתחלתי ללמוד על הרעיון של Transition הבנתי שיש דרך לראות את העתיד בצורה אופטימית."
עמית: "תשמע, אני פעיל מאוד בנושא הסביבתי, והרבה פעמים אני מוצא את עצמי מיואש ומרוקן מאנרגיה. כל הזמן מדברים על זיהום, הרס, חורבן. בנוסף כל הזמן עסוקים בהפגנות וזה לוקח מהבנאדם המון אנרגיה. אז מה אני יכול לעשות כנגד זה?"
אמיר: "תראה, מצד אחד באמת יש המון זיהום והרס הטבע, אבל אי אפשר להפגין כל הזמן. אני אגיד לך מה הפתרון שלי. כל אחד צריך לחפש מה נותן לו אושר, וזה לא חייב להיות משהו גדול, זה יכול להיות שעה של משחק עם הילד, לשבת בחורשת הזיתים כאן בשכונה, או כל דבר אחר שנותן לך אושר. מצד שני, צריך למצוא את האנשים שאיתם אתה יכול לחשוף את הפחדים שלך, ולדעת שהם יתמכו בך. אחרי שיש לך את כל זה, אתה יכול ליזום פעילויות למען העתיד"
עמית: "אמיר, מה אתה אומר, הקבוצה שלנו מסוגלת לקחת משימה כזו? כלומר לתמוך אחד בשני?"
אמיר: "תראה, אני לא פסיכולוג, אבל אפשר באמת לנסות את זה במפגש הבא. חוץ מזה, הייתי רוצה שנפגש יותר, נראה לי שאנחנו מבינים טוב אחד את השני"
עמית: "בטח, בטח. ואפילו יש לנו יתרון שאנחנו גרים אחד ליד השני. יש לי חברים מהעבר שהתפזרו בכל הארץ, להיפגש איתם זה כל פעם מבצע של תיאום בין שתי משפחות, וזה גורם שנפגשים הרבה פחות"
אמיר: "סבבה"
24:00 הלילה זה שוב תפס אותי, לא הצלחתי להירדם. רציתי ללמוד יותר טוב כיצד מתמודדים עם המצוקות שבאות עם ההבנה של 'שיא תפוקת הנפט'. אז ישבתי וראיתי כתבה בשם 'The Waking-Up Syndrome'
שלישי 20 ביולי 2010
15:00 קבוצת חוקרים מאוניברסיטת ברגן בדנמרק, הודיעו שהם חקרו בעבר תופעות של בקטריות שחדרו למאגרי נפט בים הצפוני. החוקרים הסבירו שישנם שני סוגים של בקטריות Thermophilic (חובבי חום) וכן Mesophilic. לפי הפרסומים שהיו עד עכשיו לגבי שדה הנפט Ghawar בערב הסעודית, מדובר בזן חובב החום, כך שנפט שהוצא מהאדמה והטמפרטורה שלו יורדת, הבקטריה לא תהיה פעילה בו.
הפרסום עורר קדחת תקשורתית סביב השאלה האם באמת ניתן לחדש את הפצת הנפט שמקורו במאגר הנגוע?
לאחר מספר שעות הסתמן קונצנזוס בין המומחים שניתן לחדש את ההפצה, אך הסעודים חייבים לפתוח את המאגרים שלהם לביקורת חיצונית שתקבע באיזו מידה המאגרים ניזוקו ויש חשש לאספקה עתידית.
20:00 שר הנפט הסעודי יצא בהודעה לתקשורת שחברת הנפט הסעודית Aramco תחדש את הפצת הנפט מכל בארות השאיבה בשדה Ghawar. מצד שני, לא תותר בשום אופן ביקורת חיצונית על מאגרי הנפט של הממלכה.
הפרשים בתקשורת עסקו שוב ושוב בשאלה – למה הסעודים כל כך שומרים בסודיות את הנתונים על מאגרי הנפט שלהם?
רביעי 28 ביולי 2010
מחיר הנפט נרגע לאחר המשבר האחרון וחזר לערך של 101$ לחבית.
שני 2 באוגוסט 2010
20:30 התכנסנו אצלי בדירה.
הגיעו – משה, עמית, עומרי (בעלה של דלית), אורן ואורנה.
אמיר: "שלום לכולם. בעקבות שיחה שהייתה לי עם עמית, אני רוצה לנסות לקחת את הקבוצה למקום קצת אחר. אני רוצה שנדחה את הדיון בעניינים השוטפים, וננסה לדון בחששות ובפחדים שהופיעו אצלכם מאז שהקמנו את הקבוצה, ונחשפתם לרעיון של 'שיא תפוקת הנפט'. אז כל אחד, אם הוא רק רוצה, יכול לשתף את הקבוצה"
עמית: "אני אתחיל כי כבר דברתי על זה עם אמיר. אני חש לפעמים מועקה כללית מהעתיד, זה משאיר אותי חסר כוח לכלום. מאז השיחה עם אמיר אני מנסה למצוא דרכים להקל על המועקה, ומצאתי שרכיבה על אופניים בשדות שמסביב לשכונה, מאוד עוזרת לי. מצד שני, הררי פסולת הבניין גורמים לי לבאסה מסוג אחר, אבל זה כבר נושא אחר"
משה: "אני בעיקר חושש להישאר בלי עבודה. ענף ההייטק יכול להיות מאוד אכזר, יכולים להעיף אותך בשנייה ואתה הופך לכלום"
עומרי: "אני חושש מקריסה נוספת של הבורסות, ושכל תיק ההשקעות שלי יעלם לפני שאני אספיק לברוח"
אורנה: "אני חוששת מהמוני האנשים שיצטרפו לקהל מקבלי השירותים הסוציאליים. גם ככה אנחנו על סף קריסה, כך שמשבר נוסף יהפוך את העבודה שלי לסיוט"
אורן: "אני חושש לעתיד של הילדים שלנו. רמת החינוך, שגם היום היא לא משהו, תדרדר עוד יותר בעקבות משבר שיגרום לעוד קיצוץ בתקציבים"
אמיר: "אני חושש מקריסה של קרנות הפנסיה, ככה שכל החסכונות שלנו לעתיד ימחקו. בכל מקרה, אני מאוד מודה לכולם על הפתיחות וגילוי הלב. אני ממש מבקש מכם שתיקחו את הרגשות השליליים למקום של שינוי ועשייה במיזם שלנו"
אורן: "אמיר, וואלה, נהיה לך דיבור של פסיכולוגים. לא ידעתי שיש בך צד כזה"
אמיר: "אורן, שאני אסביר לך על 'סובלימציה של הליבידו הטרום אדיפלי'? בצחוק.."
בכדי לשנות את האווירה, עברו לכיבוד. עומרי הביא פיתות שאפה וחומוס שהכין בעצמו. מתברר שהוא בשלן לא רע בכלל. בקשנו שיעביר לנו סדנת אפית פיתות והכנת חומוס.
אמיר: "היכולת לאפות בעצמך פיתות בבית מקנה עמידות למקרה של שיבוש באספקת המזון. כמו שהסברתי בעבר, לא חייבים להתחיל לאפות מעכשיו את הפיתות בבית, אבל כדאי שיהיה בכל בית מלאי של כמה קילוגרם קמח וקצת שמרים. אותו הדבר לגבי חומוס.
בהמשך עברנו לעדכונים שוטפים. http://www.peakoil.org.il/articles/transition/transition-24עוד בניינים מבקשים הרצאה. ישנה התקדמות בנושא הגינה הקהילתית.
עוד ועוד נושאים ורעיונות עולים מהבניינים שנוספו למיזם.
מה עושים בריטי ובעל שפם במלון 3 כוכבים בקופנהגן?
על כך ועוד בפרק 25