ארכיון ל: ספטמבר, 2015

מצב קשה לזכייני רישיונות הגז

ע"פ החוק, אחרי שזכיינים של רישיון לחיפוש גז מגיעים לתגלית, חובתם לפתח את המאגר מייד, אחרת הרישיון נפסל, והנכס חוזר לידי מדינה. הרעיון מאחורי החוק הוא שהרישיון (שניתן בחינם) אינו מקנה בעלות על הגז (בתקווה שיתגלה) אלא מקנה זכות הפקה, והזכות בא ביחד עם חובת הפקה.

החוק הווה בעיה עבור זכייני לוויתן בעת תגלית המאגר בסוף 2010, כי שוק יעד לא היה מובן מעליו. סגירת חוזה מול שוק זר היה צפוי להיות תהליך ארוך וגם היה קשה לסמוך על חוזים מול קונים זרים מסוימים (למשל מצרים). מצד שני, פיתוח עבור השוק המקומי היה מוביל לתחרות מול המאגר שהם עמדו לפתח, תמר. הפתרון שהשיגו במקור היה פשוט: לתת לפקידי המדינה לעכב עבורם את הפיתוח. הפקידים נענו למשימה. הם המתינו עם אישור שבכלל הייתה תגלית (למרות שהיה מדובר בתגלית הגדולה של העשור), הם המתינו עם קביעת נקודת קבלת הגז ביבשה (למרות שלא היה צורך לערב תושבים באזורי הצפון), והם המתינו עם אישור שלא היה הסדר כובל בעת קבלת הרישיון (למרות שהרישיון כבר הונפק כדין והזכיינים לא היו מתחרים כשקיבלו את הרישיון).  הממשלה גם טחנה למשך כמעט שנתיים את נושא החלטה על אישור יצוא, וההחלטה כללה קביעה שיש לשנות את מיסוי היצוא, שינוי שגם הוא עדיין ממתין לביצוע. בקיצור, כמעט ארבע שנים אחרי התגלית, ורוב האישורים עדיין ממתינים (חוץ מאישור שהייתה תגלית, שהתקבל בדיעבד בטעות כשהזכיינים עמדו למכור חלק מהרישיון לחברת וודסייד). ז"א הזכיינים עדיין כביכול מחכים לאישורים של המדינה, ולכן יכולים לתרץ אי עמידתם בחובות הפיתוח של החוק.

כרגע, נובל ודלק מצליחים לאחוז ברישיון לוויתן, יחד עם הרישיונות של המאגרים הקנטים יותר, כריש ותנין (ועוד יותר קטן, דלית). יש גם קבוצה אחרת שמחזיקה במאגר שמשון, שהרישיון שלו גם היה צריך להיפסל, אבל גם אצל שמשון הפקידים ממשיכים לתרץ אי פיתוח.

לשתי הקבוצות, עדיין לא ברור מתי יהיה כדאי לפתח, ומאז התגליות שלהן מצב השוק רק התדרדר. צרכי השוק המקומי והשווקים הבינלאומיים ירדו בשנתיים האחרונות עם ירידת מחירי הדלקים. בנוסף, באוגוסט 2015, גם נסגר האפשרות של יצוא דרך מתקני ההנזלה של מצרים, כאשר מאגר ענק בשם זוהר נמצא במים הכלכלים של מצרים.

בכך, הגיעו הזכיינים למצב לא נוח, שאם לא יאושר מתווה הגז, ראש ממשלה יכול לקום מתישהו ולפסול להם את הרישיונות, לפני שהזכיינים יצליחו לפתח את המאגרים או למכור את הרישיונות לאחרים. כמובן כרגע קשה להם למכור, ז"א לעשות אקזיט חלקי או שלם, כי אין להם חוזים באופק.  לממשלה (ע"פ החוק שר האנרגיה) יש סמכות להפנות חוזים של תמר למאגרים אחרים ובכך לאפשר את כדאיות פיתוח לפחות חלק מהמאגרים, אבל כמובן פתרון כזה אינו כדאי לנובל ודלק.

גם אם המתווה יאושר בחודשים הקרובים, לא ברור לזכיינים איך יעשו אקזיט. נשאר להם לקוות שהמדינה תשלם להם על מנת לקנות לפחות חלק מהרישיונות, בתירוץ שצריכים "לפרק את המונופול".  עוד אפשרות תהיה לשכנע קרנות פנסיה של הציבור לקנות את המאגרים לפני שייפסלו הרישיונות. הציבור צריך לדרוש את ההפך, שהממשלה תפסול את הרישיונות ע"פ החוק ושתמכור אותם אחר מכן, ורק אחרי שהצורך בפיתוח יהיה מובהק ורק אחרי שייקבעו תנאים שימקסמו את התועלת לציבור.

השאר תגובה עוד...

ירון זליכה: "כשחיים באוליגרכיה לפעמים שוכחים שיש חוק"

מהנאום של זליכה על מתווה הגז:
פיקוח: "החוק קובע שלשר האוצר [ושר האנרגיה] יש סמכות להטיל פיקוח על מחירים, ועד עכשיו הוא לא הטיל אבל הם חוששים שהציבור מבין שאולי שר האוצר הבא יטיל פיקוח, אז מה ממשלת הקטסטרופה הזאת עושה – היא מנסה לכבול את ידי העם ואת ידי הממשלה הבאה ומתחייבת שבמשך שנים רבות, נוסף על השנים שכבר גוזלים את כספנו, לא יבוצע שום שינוי…

"בואו נדבר יותר לעומק על פיקוח המחירים. החוק קובע שמונופול לא יכול לגבות מחיר מופרז….הסמכות של שר האוצר [ושר האנרגיה] למנות ועדה מקצועית שתבחן מה העלות בתוספת רווח הוגן. אני לא נגד רווח. ולהוריד את המחיר למחיר המפוקח….

"מנסים למרוח אותנו עם השוואות מחירים. מתחילים עם השוואות באירופה. מה הם שוכחים להגיד לנו…? שספק הגז העיקרי של אירופה הוא המונופול של רוסיה, שהוא לא תחרותי וגוזל את האירופאים. אז מה? אם האירופאים מסכנים – אז גם אנחנו צריכים להיות?

"…בואו אני אגיד לכם מה ההשוואה הנכונה והיא רק למדינות שמצאו גז ליד חופיהן: ונצואלה דולר אחד, קטאר 1.8 דולר, מצרים 2.5 דולר, קנדה 34 דולר, ארה"ב – שבעלי שדות הגז רכשו את השדות ולא קיבלו אותם ב-970 אלף שקל, וצריכים להוביל את הגז על פני יבשת שלמה – גם שם זה רק 4 דולר. אבל למה אנחנו הולכים רחוק? תשובה בעצמו, ממאגר יותר קטן שעלויות הפיתוח שלו היו יותר גדולות, מכר לנו ב-2.7 דולר רק לפני כמה שנים והרוויח יפה מאוד. והמצרים, שלא חשודים באהדה מופרזת לישראל, מכרו לנו ב-2.9 דולר….

פסילת רישיונות: "הם שוכחים גם שיש חוק במדינה. יכול להיות שהם שכחו כי כשחיים באוליגרכיה לפעמים שוכחים שיש חוק, אבל החוק אומר שאם אתה לא מפתח את המאגר שקיבלת ב-970 אלף שקל – אז תוך מספר חודשים אתה צריך להחזיר אותו בחינם אין כסף…

תרמית ששינסקי: "אומרים לנו שמאות מיליארדי שקלים יזרמו לכיסו של עם ישראל. מה הם שוכחים להגיד? שכיסו השני של עם ישראל ישלם כפול. על כל 200 מיליארד שקל שעם ישראל ישלם מכיס אחד, יחזרו אליו רק 100 לכיס השני. מאוד נחמד. אני, כרואה חשבון, מעדיף לא לשלם את ה-200 ולא לקבל את ה-100….ולא דיברתי עוד על עלויות הביטחון שהשיתו עלינו. בשנים האחרונות הפכנו למדינה הכי יקרה במערב. הגיע הזמן שעם ישראל יאמר את דברו כל מוצאי שבת עד שהממשלה תיכנע.

http://www.themarker.com/news/1.2675911

השאר תגובה עוד...

זכויות שמורות © 1996-2010 שיא תפוקת הנפט - Peak Oil Israel.
שיא תפוקת הנפט – Peak Oil Israel ביצוע שינוי תבנית ע"י היידה - קידום ובניית אתרים css.php